joi, 23 iulie 2020

Ce sunt si de ce avem dureri de cap?!

Durerea de cap este una dintre cele mai vechi si comune scuze pentru a evita o situatie nedorita. Dar ce ne facem cand durerile de cap sunt reale, inconfortabile si chiar ne impiedica sa participam la activitatile de zi cu zi?
Organizatia Mondiala a Sanatatii estimeaza ca jumatate din populatia adulta la nivel mondial va experimenta cel putin un tip de durere de cap pe parcursul vietii, insa majoritatea dintre noi nu stim care sunt cauzele si de ce avem dureri de cap.

Ce sunt si de ce avem dureri de cap?

Sub incidenta durerilor de cap intra orice durere resimtita la nivelul capului. O durere de cap poate aparea pe o parte sau pe ambele parti ale capului, poate fi izolata intr-o singura regiune, poate radia dintr-un singur punct sau poate fi resimtita ca o presiune la nivelul craniului.
O durere de cap poate fi simtita ca o pulsatie, o durere ascutita sau intensa si poate aparea dintr-o data sau se poate instala gradual. Ca durata, putem sa experimentam dureri de cap zilnice sau episodice.
Durerile de cap sunt grupate in trei categorii:
1.      Vasculare, unde cea mai comuna este migrena care provoaca durere pe o parte sau pe ambele parti ale capului, senzatie de greata si in unele cazuri, tulburari de vedere.
2.      Contractii musculare (tensiune), caz in care muschii faciali si cei ai gatului se contracta.
3.      Inflamatorii,  cand durerea de cap reprezinta un simptom pentru o alta afectiune.
Durerile de cap pot fi si un semnal ca te confrunti cu o cantitate prea mare de stres sau ca parcurgi o perioada de suferinta emotionala.

Dureri de cap – cauze

Durerile de cap pot fi primare, fara sa fie cauzate de o alta afectiune, sau secundare cand sunt un simptom al unei afectiuni mai grave, conform International Headache Society (IHS).
Durerile de cap primare pot fi rezultatul tensiunii musculare si al eliberarii unor substante chimice ce au efect asupra dilatarii vaselor de sange de la nivelul capului. O durere de cap primara nu este un simptom si nici o boala in sine. Cele mai frecvente dureri de cap primare sunt migrena, migrena cu aura, cefaleea cluster sau tensiunea la nivelul capului. Aparitia durerilor de cap primare poate fi favorizata de anumiti factori externi precum fumatul, stresul, pozitia incorecta a corpului, alimente procesate care contin nitrati sau lipsa somnului.
Durerea de cap secundara reprezinta un simptom pentru o afectiune mai grava. O astfel de durere se poate instala in conexiune cu sinuzita acuta, meningita, anevrismul sau o tumora.

Care sunt cele mai frecvente zone pentru durerea de cap?

Creierul in sine nu simte durere, prin urmare o durere de cap este de fapt o durere a nervilor si a muschilor de la nivelul capului si gatului sau a menigelui, membrana care protejeaza encefalul si maduva spinarii. Durerea pe care o resimtim este perceputa de terminatiile nervoase de la nivelul capului.
In functie de zona unde se resimte durerea, poti sa identifici ce o provoaca:
1.      Durerea de cap la ceafa poate semnala deshidratare si tensiune la nivelul corpului.
2.      Durerea de cap in zona fruntii poate semnala oboseala ochilor sau o infectie la nivelul sinusurilor.
3.      Durerea de cap in crestetul capului poate sa apara atunci cand ai febra, esti racit, sau in urma unui efort fizic extenuant.
4.      Durerea de cap din jurul ochilor poate sa apara in urma racelii, gripei sau sinuzitei.
5.      Durera in zona tamplelor se poate instala pe fondul oboselii cronice, dar si a fenomenelor meteo (daca esti meteosensibil).

Dureri de cap – tratament

Cea mai buna metoda de a trata o durere de cap este odihna. Daca durerea nu este cronica, poti folosi o compresa rece pe care sa o aplici pe frunte, sa eviti temperaturile extreme si sa-ti mentii glicemia la cote normale.
Daca experimentezi dureri de cap zilnice, intense sau daca acestea nu dispar dupa un tratament clasic, este cazul sa-ti faci o programare la un medic specialist. Acesta va putea sa-ti dea un diagnostic clar si forma de tratament adecvata tipului de durere de cap cu care te confrunti.
Nu ignora durerile de cap si nu le lasa sa-ti afecteze viata, impiedicandu-te sa participi la activitati, sa te odihnesti sau sa te simti bine

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu