joi, 23 iulie 2020

Ce inseamna ATASAMENT?

Conceptul de „renuntare la atasamente„ este unul foarte delicat si dificil de inteles de mintea noastra conditionata atatia ani intr-un anumit fel si anume aceala al atasamentelor, astfel incat credem ca aceasta este normalitatea.

Cand ma intreaba diverse persoane „Cum renuntam la atasamente?”, raspunsul meu este diferit, in functie de ceea ce are nevoie persoana respectiva si unde se afla in calatorie.

Insa prima oara intreb „De ce vrei sa renunti la atasamente?” intrebare la care majoritatea se blocheaza.
„Pai am auzit ca asa trebuie sa facem. Toata lumea vorbeste despre asta”.

Raspunsul meu este „Depinde...”.
Depinde de stadiul evolutiei tale si unde te afli in calatorie.

Pentru o persoana care este intr-o stare de inertie, lene, depresie si o vibratie foarte joasa in general (Tamas), faptul ca isi dezvolta un atasament fata de a obtine ceva, a castiga bani, sau de o alta persoana, ii va da motivatia si energia sa iasa din acea stare joasa.

Adica sa treaca intr-o stare si vibratie de tip Rajas (Pasiune, agitatie, dorinta nelimitata).
Asta este starea pe care o provomeaza societatea: sa devii cel mai bun, sa intri in competitie, sa obtii cat mai multe: pozitie, faima, bani, posesiuni etc.

Nimic rau pentru o persoana care se afla in Tamas, pentru ca te ajuta sa iesi de acolo (unde e suferinta permanenta) si sa ajungi in Rajas.
Insa aici, in starea Rajas apar ATASAMENTELE.

Ce inseamna ATASAMENT? Sa consideri ca obiectul dupa care tanjesti sau de care tii cu dintii ca sa nu il pierzi (casa, persoana, banii, functia etc) este sursa FERICIRII tale.
Numai ca sunt doua probleme aici:
  1. Obiectul pe care ai ales sa iti bazezi Fericirea este IMPERMANENT- adica mai devreme sau mai tarziu va disparea si vei experimenta emotia opusa – Nefericire. Aceasta este o metoda prin care ajungi sa te invarti in cerc, precum soricelul care alearga in caruselul sau.

2.Dorinta este nelimitata - adica dupa ce ai obtinut lucrul respectiv, dupa o satisfactie temporara, vei constata ca tot nu esti fericit si vrei mai mult.

De fapt, procesul este mult mai subtil decat atat. In mintea ta apare un gand sau vartej energetic (vritti) declansat de o dorinta de a avea sau experimenta ceva.
Acest gand se amplifica si produce multa agitatie mentala pana cand acel „ceva„ este atins sau experimentat.

Abia apoi acel vritti (vartej energetic care agita mintea) se linisteste si apare Pacea, Bucuria - de fapt experiementezi Pacea interioara care este deja acolo - insa care era impiedicata a fi simtita/ experimentata de chiar agitatia mintii declansata de dorinta de a obtine telul propus.

Astfel ca Atasamentul, acest model de a cauta Fericirea in Exterior, este unul sortit esecului si nu ne face decat sa irosim multa energie degeaba.


A renunta la atasamente este intr-adevar cheia Fericirii pentru o persoana care a inteles acest aspect, adica a dezvoltat VIVEKA (Discernamant/Discriminare intre Real si Ireal) si reuseste sa isi gaseasca Fericirea in SINE, dincolo de obiectele exterioare.

Termenul in sanskrita este VAIRAGYA= non-atasament.
Non-atasamentul nu este posibil fara VIVEKA (discernamantul pur) si fara Practica Spirituala.

Astea ne ajuta sa vedem mai mult decat putem in prezent, cu o minte Rajas.

Ce este interesant este faptul ca o persoana oricat de inteligenta ar fi, daca are un intelect Rajas nu va putea niciodata intelege cum sta treaba cu „Non- atasamentul”- pur si simplu informatia nu patrunde pentru ca este pe un alt palier vibrational.

Asa ca, daca te afli in momentul in care iti pui intrebari legate de „cum renunt la atasamente”, probabil ai constatat ca ceva nu merge in modelul pe care l-ai urmat pana acum in incercarea de a fi Fericit/a si cauti altceva.

Nu are nici un sens sa iti dezvolti IQ-ul pentru ca nu te va ajuta decat la job, nu insa si in a percepe Realitatea.

Ce poti face, insa, este sa incepi sa te purifici, sa purifici toate planurile, inclusiv intelectul si, abia apoi, vei putea incepe sa percepi ca exista si altceva, un alt mod de A FI.

Cum faci asta? Prin Practica Spirituala!

Asa aprinzi farurile si vezi un pic mai departe... si apoi si mai departe. Si tot asa.
Sper ca am reusit sa aduc un pic mai multa claritate prin acest scurt articol... sau poate macar sa iti pui si mai multe intrebari:)

Conceptul de Atasament (si Non-Atasament) este foarte sensibil si ne trebuie ani sau chiar vieti sa il intelegem cu adevarat... si nu il putem intelege decat experimentandu-l, traindu-l in situatii reale din viata de zi cu zi.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu