vineri, 5 februarie 2021

TU PENTRU TINE!

 Totul este bine și frumos cât toate sunt bune și frumoase, cel puțin în teorie. În practică, chiar și atunci când lucrurile par a fi bune, de fapt sunt foarte proaste, iar uneori când sunt foarte proaste, s-ar putea să fie mai degrabă bune.

„Până la 35 de ani vezi doar vârful dealului, iar după 35 de ani ajungi în vârf și vezi doar valea.”, este citatul lui Carl Jung, un mare psiholog. Evident, este o metaforă în care te poți regăsi mai mult sau mai puțin. Dincolo de căutarea unui sens al vieții, la care cei mai mari gânditori ai vremurilor au încercat să dea fel și fel de răspunsuri, este cert că nu există un răspuns corect pentru oricine. Aici fiecare explorează și își găsește sau nu își găsește acest răspuns.

Dat fiind că sensul vieții este un subiect pe care îl poți explora și experimenta în fiecare zi sau moment al vieții, întorcându-ne în cotidian, mai toate cercetările arată că omul modern este stresat (boala omului modern este stresul). Este ca și cum te-ai uita la un televizor, dar sunetul este destul de neclar și gâjâit, iar imaginea este sacadată și neclară. Cu toate acestea acțiunea se desfășoară, iar tu te poți uita la acel film, dar experiența este mult afectată, chiar dacă la final poți spune că ai văzut filmul. Când ne gândim la stres, este aproape același lucru, este în fundal, acolo, și te deranjează, mai mult sau mai puțin prezent, mai mult sau mai puțin deranjant. Unii oameni își propun să găsească soluții, să evolueze, alții nu își propun, cert este însă că, indiferent în ce situație te-ai afla, nu poți să nu evoluezi. Viața se schimbă atunci când ceva exterior ți se întâmplă sau când se schimbă ceva în interiorul tău.

Totdeauna vor fi schimbări în interiorul tău, totdeauna vor fi schimbări în exteriorul tău, nu poți să nu te transformi, nu poți să nu evoluezi fie că-ți vei propune acest lucru sau nu. Având în vedere că ceea ce se schimbă în exteriorul nostru este de cele mai multe ori în afara zonei noastre de control și influență, ne mai rămâne doar interiorul nostru în zona noastră de influență sau control.  Însă și în interior se pot produce schimbări, chiar și într-un moment, ca urmare a uneori lucruri sau evenimente care se întâmplă în exteriorul nostru.

Totuși, oricum am încerca să ieșim sau să clarificăm această situație este clar că interiorul nostru este zona pe care avem cel mai mare control, este zona pe care o putem dirija.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu