vineri, 5 februarie 2021

Mary, elefantul condamnat la moarte și spânzurat cu macaraua!

La 13 septembrie 1916, locuitorii unui orășel din sud-estul Statelor Unite ale Americii s-au adunat în curtea unui depou de trenuri pentru a asista la spânzurarea unui condamnat la moarte. Osânditul era un elefant asiatic de cinci tone cunoscut drept Mary.

Mary a fost un elefant asiatic aflat în proprietatea circului Sparks World Famous Shows. În timpul unei parade, Mary și-a ucis dresorul în fața unei mulțimi de curioși.

 

Cum gloata a cerut să se facă dreptate, elefantul a fost spânzurat de o macara. După aceste evenimente ieșite din comun, animalul a intrat în istorie drept Mary Criminala.

Iată cum s-a desfășurat episodul sinistru considerat atât de rușinos, încât locuitorii orașului în care a fost spânzurat elefantul încearcă și astăzi să spele imaginea locului.

Elefantul Mary, vedeta circului, omoară un om

Sparks World Famous Show era un circ itinerant care includea spectacole cu clovni, acrobați și animale sălbatice. Circul o prezenta ​​pe Mary, o femelă elefant asiatic, drept „atracția-vedetă”.

Charlie Sparks, proprietarul circului, susținea că Mary era cu câțiva centimetri mai înaltă decât faimosul elefant Jumbo (alcoolic, a murit lovit de tren), astfel că o prezenta drept „cel mai mare animal de pe Pământ”.

Unealtă folosită la strunirea elefanților, similară cu cârligul folosit de dresorul lui Mary.

În vara anului 1916, faimosul circ Sparks a ajuns în Kingsport, un orășel din statul Tennessee. Cu mic, cu mare, oamenii s-au adunat pe strada principală ca să vadă parada, condusă de elefantul Mary.În timpul defilării, elefantul a fost atras de câteva coji de pepene verde aruncate pe marginea drumului, astfel că Mary, altminteri blândă și obedientă, a ieșit de pe traseu ca să apuce cu trompa rămășițele de fructe.

Mary nu era de una singură; era călărită de noul ei dresor, care, în încercarea de a o struni și de a o face să urmeze drumul, a împuns-o după ureche cu un cârlig metalic.

Red Eldridge, dresorul elefantului, lucrase ca portar la un hotel și fusese angajat la circ cu doar o zi înainte de paradă, așadar era complet lipsit experiență în lucrul cu animalele.

Ca orice ființă maltratată, probabil că Mary a ajuns pur și simplu la capătul răbdării atunci când dresorul i-a înfipt în carne cârligul de metal. Indiferent care a fost cauza izbucnirii furioase a animalului, mărturiile celor prezenți au arătat foarte clar că următoarea mișcare a lui Mary i-a pecetluit soarta lui Eldridge.

Apucându-l cu trompa, animalul masiv l-a aruncat pe Eldridge la pământ cu o forță extraordinară, apoi l-a călcat pe cap cu piciorul, strivindu-i craniul.

Orașul intră în panică

Eldridge a murit pe loc, dar decesul lui nu a însemnat nici pe departe sfârșitul episodului. Mulțimea, îngrozită de cele petrecute, a început să strige ca animalul să fie omorât. Hench Cox, un fierar prezent la spectacol, a tras mai multe gloanțe asupra elefantului, însă nu a reușit să-l ucidă. Oamenii, cuprinși de frenezie, au cerut insistent ca Mary să fie executată.

După moartea lui Eldridge, Mary nu mai reprezenta niciun pericol pentru mulțime. După ce și-a omorât dresorul, s-a liniștit, semn că agresivitatea ei fusese dictată de instinct, ca răspuns la lovitura pe care o primise.

Rămâne întrebarea de ce Sparks World Famous Show a lăsat cel mai important animal al său pe mâna unui om complet lipsit de experiență.

Animalele de circ erau tratate puțin mai bine decât animalele de povară, ducând o viață scurtă de acrobații istovitoare. Erau adeseori bătute și înfometate. Însă locuitorii din Kingsport nu vedeau lucrurile așa. Locuind într-unul dintre acele orașe în care „niciodată nu se întâmplă nimic”, tânjeau după orice eveniment care putea întrerupe rutina. Prin urmare, în loc de spectacol de circ, au cerut linșaj.

Circarul Charlie Sparks calmează mulțimea furioasă

La fel ca orice gloată, localnicii din Kingsport erau conduși, pe de o parte, de dorința de a găsi un țap ispășitor și, pe de alta, de dorința de a asista la un spectacol prin care să alunge plictiseala unei existențe monotone.

Ca la vechii romani, ideea unei execuții în public – cu atât mai mult a unui elefant enorm – probabil că i-a fascinat pe mulți. Prin urmare, au insistat ca animalul să fie omorât, amenințând că, în caz contrar, aveau să boicoteze circul. Cum afacerea sa depindea de capriciile mulțimii, Charlie Sparks, proprietarul circului, a cedat în fața oamenilor. Orașul a decis, într-un „proces” informal desfășurat noaptea, ca Mary să aibă soarta obișnuită a celor condamnați pentru crimă în acele zile.

Prin urmare, elefantul avea să fie spânzurat.

Pregătirea execuției elefantului

A doua zi, „Mary Criminala” (așa cum a devenit cunoscută) a fost transportată în curtea depoului feroviar al orașului Erwin, din apropiere. Mii de oameni, inclusiv copii, s-au adunat să asiste la execuție. Uciderea animalului a fost, de fapt, un spectacol macabru. Cu toate că amenajarea unui eșafod pentru un condamnat de cinci tone ar putea părea o sarcină imposibilă, localnicii au venit cu o soluție „creativă”.

Improvizând un ștreang dintr-un lanț de fier legat de brațul unei macarale de 100 de tone, oamenii au conceput imediat instrumentul cu care au pus în aplicare această formă bizară de „justiție”.

Spânzurarea „Criminalei Mary”

Odată pregătit lațul, l-au înfășurat în jurul gâtului animalului, pe care l-au ridicat cu macaraua masivă. Mary nu a avut parte de o moarte ușoară. În timp ce era ridicată, bătând aerul cu picioarele, neputincioasă, lanțurile s-au rupt sub greutatea ei enormă.

Când a căzut la pământ, cel mai probabil, i s-au rupt câteva oase, pentru că ulterior a zăcut nemișcată. Neînduplecați, călăii au creat un nou laț, dintr-un alt lanț. Au spânzurat-o din nou pe Mary, dar de data aceasta lanțurile au rezistat. La capătul unui proces care trebuie să fi părut interminabil, Mary a murit sub ochii acuzatorilor ei, spânzurată ca un criminal.

Cel puțin o persoană a imortalizat pe film teribilul moment (prima fotografie din articol). Apoi, pe măsură ce mulțimea a început să se disperseze, călăii au îngropat-o pe Mary într-o groapă săpată nu departe de locul execuției.

Mormântul elefantului Mary


Se presupune că locuitorii din Erwin au îngropat rămășițele elefantului undeva în fața unei magazii. Locul în sine nu este marcat nici astăzi, iar asta, dintr-un motiv întemeiat: execuția elefantului nu este ceva cu care orașul Erwin să se poată mândri. În încercarea de a „spăla” imaginea comunității, mai mulți locuitori din Erwin au format o asociație (RISE Erwin) care se folosește de trista faimă a locului pentru promovarea unor cauze bune.

„A fost o pată pe obrazul tuturor. Ori de câte ori veneau oameni în oraș și ne întrebau „chiar ați spânzurat aici un elefant?”, nimeni nu voia să vorbească despre asta”, afirmă Jamie Rice, președintele RISE Erwin.

De mai mulți ani, asociația vinde la licitație elefanți de sticlă creați de artizanii locali, iar venitul astfel obținut este folosit la întreținerea unui sanctuar al elefanților din statul Tennessee.

Interesant!




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu