joi, 28 ianuarie 2021

Homarul albastru, unul dintre cele mai rare crustacee, costă 500 de dolari bucata

 Deși homarii albaștri se vând și cu 500 de dolari bucata, aceste exemplare sunt atât de rare, încât de prea puține ori sfârșesc în farfurie. În schimb, ajung la zoo.

În mare trăiesc multe animale viu colorate, nu niciunul nu seamănă cu homarul albastru. Șansele de a da peste un asemenea exemplar sunt foarte mici: unu la două milioane.

Homarii albaștri sunt greu de găsit. Foto: Gary Lewis / Getty Images

În mod obișnuit, homarii sunt maronii, au nuanțe de verde închis sau chiar bleumarin intens. Dar, în cazuri extrem de rare, aceste crustacee prezintă nuanțe stridente de galben, roz și albastru strălucitor.

Aspectul atrăgător al homarului albastru creează diferențe doar la nivelul învelișului. Există speculații că homarii albaștri sunt mai agresivi decât homarii de culoare obișnuită, deoarece învelișul lor strălucitor îi face mai sensibili la prădători.

Homarii au în total zece membre și sunt strâns înrudiți cu creveții și cu crabii. La fel ca homarii obișnuiți, homarii albaștri își folosesc cleștii puternici pentru a se hrăni cu moluște, pești și diferite alge marine.

Chiar dacă par amenințători din cauza cleștilor, homarii nu sunt periculoși pentru om. De asemenea, homarii albaștri au vederea slabă, dar acest neajuns le întărește mirosul și gustul.

Totuși, văzul subdezvoltat nu îi împiedică să-și găsească perechi. Homarii se reproduc depunând ouă, pe care femela le poartă pe abdomen timp de un an, apoi le eliberează ca larve.

Larvele încep să-și schimbe exoscheletul pe măsură ce cresc. Dacă trec de pericolele „copilăriei”, homarii pot trăi chiar și 50 de ani.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu