marți, 12 ianuarie 2021

Femei care au ajuns la putere prin seducție

 Istoria își amintește de multe femei care nu au ținut cont de convențiile sociale și, prin puterea seducției, au obținut nenumărate privilegii, de la bunuri materiale la poziții sociale înalte și influență politică.

Criticii și supușii le-au catalogat adesea drept „sirene” periculoase, viclene și manipulatoare, care i-au controlat pe bărbații din viața lor.

Aceste femei s-au folosit de una dintre cele mai puternice arme întrebuințate vreodată în politică, una care a dărâmat mai multe ziduri de apărare decât orice tun: sexualitatea.Drept urmare, au primit bogății, protecție, privilegii și funcții importante. 

Deși au fost considerate scandaloase la vremea lor și chiar în cărțile de istorie din zilele noastre, aceste femei au fost, fără îndoială, prea puțin dispuse să joace după regulile societăților în care s-au născut.

Agripina și-a sedus unchiul și s-a căsătorit cu el

1
Statuie de marmură (din anii 54-99) despre care se crede că o reprezintă pe Agripina. Foto: Muzeul Arheologic din Napoli

Făcând parte din faimoasa dinastie iulio-claudiană a Romei, Iulia Agripina cea Tânără s-a născut în condiții privilegiate.

Avea legături de sânge și de alinață cu cinci împărați romani: Cezar Augustus, străbunicul ei; Tiberiu, bunicul ei; Caligula, fratele ei; Claudius, unchiul ei; și Nero, fiul ei.Nu s-a mulțumit să fie un apendice și să ducă o viață marginală, așa cum era de așteptat să facă femeile de elită romane.

Deși viața Agripinei a fost întotdeauna plină de drame și intrigi – în anul 39 a fost temporar exilată pentru că a complotat împotriva fratelui ei, Caligula – reputația ei de femeie nemiloasă a început cu adevărat în anul 49, când și-a sedus unchiul – noul împărat, Claudius – căsătorindu-se cu el și devenind astfel împărăteasă a Romei.

Chiar și după standardele romane, o astfel de căsătorie era considerată incestuoasă și suspectă din punct de vedere moral.

Agripina și-a exercitat cu plăcere puterea nou descoperită. Ea și-a convins unchiul să-l numească moștenitor pe Nero, fiul ei dintr-o căsătorie anterioară.Claudius a murit în anul 54, situație deosebit de convenabilă pentru Agripina, care a fost suspectată de crimă. Nero a devenit noul împărat și, cunoscând setea mamei sale de putere, a ordonat în cele din urmă executarea ei.

Agnès Sorel, amanta regelui Franței, umbla cu un sân dezgolit

Agnès Sorel, amanta regelui Franței, umbla cu un sân dezgolit

Agnès Sorel, portret de Jean Fouquet. Foto: Wikimedia

Fiind prima amantă oficială („amanta regală”) a regelui Franței în perioada 1444–1450, Agnès Sorel a avut parte de putere și influență la curtea regelui Carol al VII-lea.

Afecțiunea fățișă manifestată de rege față de Sorel i-a scandalizat pe cei de la curtea franceză, aducându-i acesteia mulți dușmani.

Iar alegerile lui Sorel în materie de modă au fost la fel de îndrăznețe: își purta rochiile astfel încât un sân să fie întotdeauna la vedere.

Carol i-a dăruit amantei sale pământuri, o vilă și „munți” de bijuterii, inclusiv primul diamant tăiat din istorie. Cu toate acestea, Sorel nu a căutat favoruri regale doar pentru ea însăși: și-a folosit poziția pentru a spori averea și statutul familiei sale, asigurându-le rudelor funcții înalte.

Însă „domnia” ei a fost relativ scurtă – a murit în 1450, la 28 de ani, pentru că a înghițit mercur, generând zvonuri că a fost asasinată.

ETC!


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu