luni, 6 aprilie 2020

COPIII SUNT CEI MAI BUNI!


Două principii extraordinare pe care le poți învăța : 

 -Nu-ți întrerupe copilul din activitățile de care este acaparat! 
 -Lasă-ți copilul să-și termine orice activitate începută, chiar dacă aceasta înseamnă un joc pe calculator. 
   O greșeală frecventă pe care o fac părinții este întreruperea copilului din activitățile care-i fac cea mai mare plăcere.
   Întreruperile acestea sunt dăunătoare!         Orice activitate care captează interesul copilului contribuie la dezvoltarea atenției. Poate ai văzut și tu cum îți dispare concentrarea atunci când te întrerupe cineva. Așa-i dispare și lui. În timp acest lucru conduce la superficialitate și nerăbdare. Dacă tu ca adult ești atent și ai răbdare, copilul tău îți va urma exemplul. Este valabil și invers. Dacă tu ești neatent și nerăbdător așa va fi și el. Imaginează-ți că vii obosit de la muncă, copilul tău îți cere să faceți tema la matematică. După 10 minute tu mori de nerăbdare să terminați cât mai repede și el simte asta. Copilul tău te simte. Așa ajunge să-și piardă și el răbdarea. Nu mai înțelege ce îi explici și simțiți amandoi frustrare.
Cum putem educa atenția copiilor?

Punându-le la dispoziție, ținând cont și de vârstă:

  • jocuri de construcție;
  • puzzle-uri;
  • cărticele de colorat;
  • rebusuri;
  • cuvinte încrucișate;
  • joculete pe care cred că le-am jucat cu toții când eram copii.

Iată câteva joculețe practice care pot contribui la educarea atenției și a răbdării copilului tău:

👉 Stai pe bancă și numără câte mașini de o anumită marcă sau culoare trec prin fața ta în cinci minute.

👉 Într-o călătorie mai lungă cu mașina toți membrii familiei (excluzând șoferul) numără descrescător din 10 în 10, începând de la 1000 (sau din 13 în 13, dificultatea se stabilește în funcție de vârsta copilului).

Se poate chiar sub forma unui joc. Cel care ezită mai mult de 30 de secunde va părăsi jocul și puteți stabili și o recompensă pentru cel care rămâne singur, la finalul numărătorii.


👉 Variante ale jocului, încercate cu elevi de liceu, numărătoare crescătoare a numerelor prime.

Eram doar cinci în mașină, mergeam la un concurs și călătoria a durat vreo 5 ore. După ce am povestit despre filme și cărți am început un astfel de joc care s-a dovedit foarte amuzant în final, pentru că a necesitat extrem de multă atenție.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu